Energisprång Brons är ett riktat nätverk för företag inom livsmedelsindustrin som vill utveckla eller införa energiledningssystem enligt ISO 50001 – med fokus på lärande, erfarenhetsutbyte och praktiska verktyg. Deltagande individer stärker sin kunskap och kompetens, och bygger även ett nätverk av värdefulla kontakter
Nätverket riktar sig både till företag som har som mål att certifiera sig enligt ISO 50001 och till de som, utan att sträva efter certifiering, vill stärka sin struktur och sitt arbete med energiledning. För deltagarna erbjuder nätverket ett forum för erfarenhetsutbyte, kunskapsdelning och metoder för framgångsrik energiledning och ökad energieffektivisering.
Varför delta?
Bygga upp både personlig och organisatorisk kompetens inom energiledning, och skapa förutsättningar för att införa och certifiera ett energiledningssystem enligt ISO 50001.
Målgrupp
Medarbetare och ledare i verksamheter som vill utveckla sitt arbete med energifrågor. Inga förkunskaper krävs, men deltagarna bör ha ett intresse för energi- och hållbarhetsfrågor samt en roll med möjlighet att påverka energiarbetet.
Upplägg
6 halvdagsträffar (fysiskt och/eller digitalt)
Max 12 deltagare per grupp
Individuell coachning (som tilläggstjänst)
Uppgifter mellan träffarna: Fokus på nulägesanalys och utvecklingsplaner inom energiområdet i den egna verksamheten
Mellan träffarna
Skapa en handlingsplan för införande av energiledningssystem
Förberedelse inför en eventuell ISO 50001-certifiering
Under träffarna blandar vi teori och praktiska övningar i interaktiva metoder med erfarenhetsutbyte. Verktyg som t.ex. Miro underlättar dokumentation och digital samverkan.
Nytta för deltagaren
Förståelse för ISO 50001 och energiledningsprinciper
En tydlig bild av det egna företagets energiarbete
Praktiska verktyg för att införa och driva ett energiledningssystem
Möjlighet att påbörja eller stödja en certifieringsprocess
Övrigt
Möjlighet till individuell coachning (rekommenderas för certifiering)
Möjlighet till förankrande möten med chef/ledning under programmet
Flexibilitet mellan digitalt och fysiskt deltagande med platsbesök
Nätverkande med deltagare från olika branscher
Programmet genomförs i sex träffar under hösten 2025 och våren 2026. Varje deltagande företag genomför en självskattning i början och slutet av programmet för att kartlägga nuläge och följa upp utvecklingen i det egna energiarbetet.
Mellan träffarna erbjuds individuell coaching och stöd för att säkerställa framsteg mot införande av energiledningssystem enligt ISO 50001 eller STEMFS 2014:2 samt eventuell certifiering.
Vid identifiering av särskilt intressanta områden bildas tematiska fokusgrupper. Dessa grupper möjliggör fördjupat erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande mellan företag med liknande utmaningar och behov i energirelaterade frågor. Engagerande ämnen från vårens energinätverk som kommer tas vidare är bl.a. restvärme, innovation, AI, mätning och visualisering. Dessa grupper beslutas och finansieras separat.
Nordic Energy Audit AB (NEA) är ett avknoppat innovationsbolag från Linköpings Universitet, avdelningen energisystem. Kärnverksamheten är energiledning genom expertkompetens, utbildning & egenutvecklad mjukvara för energiledning. NEA är certifierade energikartläggare och har en lång erfarenhet av industriell energieffektivisering.
Crearum AB är verksamhetskonsulter specialiserade på att stärka innovationsförmågan på individ-, grupp-, verksamhets- och systemnivå. Vi baserar vårt arbete på ISO 56002 och erbjuder certifierande utbildningar i innovationsledning med en effektiv kombination av forskningsbaserade, etablerade och egenutvecklade metoder.
Oavsett vilken typ av utmaning ni står inför kan vi även facilitera övningar där vi hjälper vi våra kunder att nå fram till en långsiktigt hållbar lösning. Vi genomför både punktinsatser och längre processer för att hitta de bästa lösningarna. I problemlösningsarbetet får man inte bara konkreta resultat, utan också verktyg och förhållningssätt som stärker er förmåga att hantera framtida utmaningar. Vi processleder grupper genom idé- och innovationsprocesser – från att identifiera rätt utmaning till att utveckla nya, förankrade lösningar. Våra metoder anpassas efter idéhöjd, kontext och utmaningens karaktär.
Är du intresserad av att delta i ett nätverk utanför livsmedelsindustrin?
Kontakta oss gärna så berättar vi mer om initiativ i andra branscher.